mandag 25. oktober 2010

Universiell utforming på Vågen vgs

Animasjonstegning av Vågen vgs laget av Link Signatur AS
Dette med universiell utforming går ut på å lage ting slik at de kan brukes mest mulig av alle mennesker uten at det må tilpasses med spesiell utforming.

Noen huskeregler for utforming av produkter:
Utformingen skal være lett å forstå, og informasjon skal formidles godt. Hvis brukeren gjør en feil og trykker på noe som ikke skal trykkes på, skal det ikke skje noe som kan være farlig for denne personen. Produkter som lages skal være brukbare og tilgjengelige for alle mennesker, og det skal ikke være nødvendig med mye fysisk anstrengelse. Størrelse og plassering av produktet er også viktig å tenke på.

Heis
Vågen vgs
Skolen min, Vågen vgs, er tegnet av arkitektbyrået Link Signaur AS. De har fulgt reglene etter universiell utforming, og det kan man se ved at det finnes:






- Blindeskrift på veggene. På denne måten kan også blinde vite hvilket rom de har kommet til.

Teleslyngeanlegg
- I gangene på skolen er det laget midtstriper som har en lysere farge slik at de er lette å se for svaksynte. I tillegg er det prikker på dem slik at blinde kan kjenne at de går på midtstripa. Det er også laget små sirkler ved siden av stripa. Disse er laget i samme material, og er til for å vise hvor det er dører.
- Teleslyngeanlegg gjør det mulig at høreapparatbrukere kan høre det som blir sagt på bråkete plasser.
- Heis for rullestolbrukere og andre som trenger det. I den store forestillingssalen er det satt av egen plass til rullestolbrukere nede på den ene siden.

- Brytere som hjelper til med å låse opp dørene.
- Toalett for rullestolbrukere og andre som trenger det.
- Døråpnere som gjør det mulig å presse døren opp uten å bruke håndtak.
Døråpnere
Bildeskrift på dørene


-





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar