torsdag 2. september 2010

Byplanlegging

Le Corbusiers byplan "Ville Contemporaine pour trois million inhabitants".
Le Corbusiers byplan


Le Corbusier var en kjent sveitsisk arkitekt som levde fra 1887 til 1965. I 1922 presenterte han en byplan han kalte "Ville Contemporaine pour trois million inhabitants" som på norsk betyr "Samtidens by for tre millioner inbyggere". Denne byplanen var sterkt preget av et systematisk og geometrisk mønster som gikk ut fra et transportsentrum der det var flere nivåer med veier og en flyplass på toppen! Rundt sentrum skulle det være 24 høye skyskrapere laget av glass der forretningsledere og bankvirksomheten skulle holde til. Deretter var det boligblokker og en industrisone i utkanten av byen.

I Le Corbusiers byplan ble det lagt vekt på at den høye boligtettheten skulle kombineres med flere parker og grønne områder. Byen og landet skulle forenes slik at det sammen så ut som en stor park. Det var viktig at det skulle være mye frisk luft, og derfor skulle biltrafikken ikke være i nærheten av fotgjengere.




Townscape-bevegelsens organiske gatenett
Townscape-bevegelsen

Townscape-bevegelsen kritiserte funksjonalismens soneinndeling i byplaner. Ideene deres bygget på strukturen som var i gamle middelalderbyer med tette og usystematiske gater som var positivt for sosialt fellesskap. Husene skulle være plassert naturlig, og gatene skulle danne et organisk mønster, ikke et rutenett.


Townscape-bevegelse la vekt på å lage et gatenett der gatene ikke var systematisert slik som i Le Corbusiers byplan. De fokuserte på at mennesker skulle føle sosial tilhørighet og ha et godt miljø rundt seg.





Fra WiMBY!-prosjektet i Hoogvliet i Holland
Pragmatisme

Når arkitektur forbedres og det utvikles prosesser med brukernes behov som utgangspunkt til å lage noe nytt av allerede eksisterende arkitektur, kalles det pragmatisme. WiMBY!, som står for "Welcome into My Back Yard", er et prosjekt fra Holland der en bydel ved navn Hoogvliet ble nyutviklet. Stedet var fattig, men WiMBY!-prosjektet skulle føre til et bedre liv og en god fremtid. Dette har vakt mye oppmerksomhet og gjort at flere har prøvd å pusse opp byer til det bedre.

Pragmatisme legger vekt på å skape en ny stil ved å pusse opp gamle bygninger og områder. Ideene er både kreative, fargerike og nytenkende. Menneskene som bor der prosjektene deres foregår får lov til å si  hva de liker og hvordan de vil ha det, noe som fører til at resultatene blir bra og de fleste som skal bruke bygningene blir fornøyde.




Oversiktsbilde av Celebration i Florida
New Urbanism

I Celebration i den amerikanske staten Florida er det hus med kolonistil og idealer fra 1700- og 1800-tallet. Disneykonsernet stod for utbyggingen, og det er lett å kjenne igjen husene fra Disney-filmer som ofte har den samme stilen som denne byen. Filmen "The Truman Show" (med typisk Disney-handling om en mann med et perfekt liv som finner ut at han er en skuespiller i en tv-serie) ble spilt inn i Celebration.

Hus i Celebration
I denne byen ble det lagt vekt på at alle bygningene skulle være av gammel stil, og de fleste husene er ganske like. Eiendommene er plassert langs gatene, husene er harde og mekaniske i formene, og rammes inn av hvite stakittgjerder.



Sammenligning

Le Corbusier var opptatt av et systematisk gatenett slik Disneykonsernet har laget mange rette gatene med like hus i Celebration. Townscape-bevegelsen hadde et annet syn på dette ettersom de mente at gatenettet skulle være mer organisk slik det var i middelalderen. Le Corbusier plasserte store grønne områder og parker i byplanen sin. Townscape-bevegelsen var opptatt av miljøet og det sosiale, og hadde nok ikke hatt noe imot flere parker. Celebration i Florida har en del gress og en liten kunstig innsjø. Dette kan tyde på at miljø, gress og parker er viktig og felles.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar