torsdag 16. september 2010

Funksjonalismen


Det er ikke lett å skille modernismen og funksjonalismen, men jeg har funnet ut at modernismen er et bredt begrep som utviklet seg i mellomkrigstiden på grunn av sterk fremtidstro. På denne tiden oppstod det kunstretninger som kubisme, dadaisme, futurisme og surrealisme. Dette bringer oss videre til funksjonalismen som var en modernistisk stilretning innen design og arkitektur, og varte fra rundt 1920 til 1940. Denne kunstretningen startet med en bevegelse fra vesten som ble eteblert i Europa i 1910.

Funksjonalistene vektla:
- Forenklet og ren form
- Rette, strake linjer
- Lite utsmykning og få detaljer
- Flere, store vinduer
- Grønne områder
- Alle skulle få gode boliger og arbeidsplasser
- Bygninger skulle tjene til den hensikten de ble bygget for

Arkitekten Le Corbusier (som det står mer om lenger nede på siden) ønsket å forenkle boligene også innvendig. Han mente at veggene (flere av dem skulle kunne kuttes ut eller være flyttbare) burde være hvite slik at de kunne fremheve de andre tingene i rommet. Også i dag maler en god del av folket veggene hvite ettersom det "forstørrer" rommene og, som Le Corbusier sa, fremhever detaljer som møbler og bilder/malerier.


Falling Water
Falling Water

Jeg har valgt å lære litt mer om bygget Falling Water som ble tegnet av arkitekten Frank Lloyd Wright i 1935 i Pennsylvania. Bygget var opprinnelig et feriehus for familien Kaufmann, og det ble brukt til helgebolig fra 1937 til 1963 da det ble donert til Western Pennsylvania Conservancy og åpnet som mueum.

Dette bygget har funksjonalistiske trekk som rene former og rette linjer. I tillegg er det få detaljer, og de store vinduene tar mye av fokuset. Bygningen ligger i naturen, og det er både skog og rennende vann rett utenfor slik funksjonalistene var opptatt av.


Min mening om funksjonalismen

Personlig liker jeg den funksjonalistiske stilen veldig godt. Noe av grunnen til dette kan være at jeg synes det å holde ting enkle med få detaljer kan være stilig uten at det ser kjedelig ut. Slik tenker jeg om bygget Falling Water som har lagt vekt på rene flater og rette linjer, noe som gjør at bygningen ser mekanisk og moderne ut. I funksjonalismen var det vanlig med mange og store vinduer, noe jeg liker ettersom vinduene er med på å åpne opp og slippe inn dagslys. Om sommeren er dette også miljøvennlig fordi dagslyset som slippes inn gjør at man ikke trenger så mye elektrisk belysning, og solvarmen som slipper inn gjennom vinduer som er vendt mot sør gjør at man ikke trenger å bruke like mye strøm til oppvarming av huset. Idéen med flere grønne områder er et nyttig tiltak slik at byer kan ha friskere luft og være en koselig plass der mennesker har lyst til å oppholde seg. Konkluesjonen er at jeg liker den funksjonalistiske stilen og funksjonalismens arkitektur veldig godt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar