fredag 29. april 2011

Den astronomiske klokka i Praha

Den astronomiske klokka i Praha
Tirsdag 29. mars reiste klassen vår på studietur til den fantastiske byen Praha som er hovedstaden i Tsjekkia. Vi var der i fem dager, og selv om det ikke høres så mye ut, kan jeg forsikre dere om at det var mer enn nok ettersom vi rakk å se og gjøre alt det vi hadde planlagt på forhånd.

Jeg la spesielt merke til den astronomiske klokka som er et urverk i fra middelalderen. Den befinner seg ved torget i Gamlebyen, som er en fin, ren og koselig plass. Klokka er plassert i et tårn som hører til det gamle rådhuset, og kan lett ses fra gata.



Den ene klokkeskiven viser solas og månens bevegelser, daggry og skumring, dag og natt. Den andre klokkeskiven er en kalender. Den er delt inn i 365 deler, en for hver dag i året. Hver at disse delene har navnet på en helgen skrevet på siden. Helgenene feires den dagen kalenderen treffer dem.











Hver time åpnes de to lukene på toppen, og 12 apostelfigurer kommer til syne på rekke etter hverandre. Skulpturene ved siden av klokkeskivene beveger seg samtidig som apostlene. Etter dette er det en mann som står helt øverst i tårnet og spiller trompet.






Jeg synes at det var utrolig kjekt å få muligheten til å reise til Praha. Det er en kjempeflott by som bør oppleves av så mange som mulig. Den astronomiske klokka var helt fantastisk, og det var kjempeinteressant å høre da guiden vår fortalte om den. Det er stilig å tenke på alt maskineriet som skal stemme for at alle tingene på klokka skal kunne bevege seg, og det var veldig kjekt å se på da dette skjedde. Men det er en ting som er viktig å nevne. Når klokka slår, står det som regel en flokk turister nede på bakken og ser opp mot den. Akkurat når dette skjer, er det stor mulighet for at lommetyver også beveger seg i slike flokker og sjeler mens alle ser opp mot himmelen. De er ekstremt vanskelige å legge merke til, så mitt beste tips er: pass godt på!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar