onsdag 15. desember 2010

"Det syke barn" av Edvard Munch


Oljemaleri - "Det syke barn"
Edvard Munch opplevde mye sykdom i familien. Edvards mor døde av tuberkulose da sønnen var 5 år gammel, og senere døde også Edvards søster av den samme sykdommen. En annen søster døde noen få måneder etter at hun giftet seg, og hans yngre søster hadde psykiske problemer. Edvard Munch var ofte syk selv, og det er mulig at dette er en av hovedgrunnene til at noen av bildene hans er dystre og handler om sykdom.






Litografi - "Det syke barn"
Dette bildet ble malt av Edvard Munch i 1885. Munch laget ofte flere versjoner av enkelte malerier, og derfor er det 6 versjoner (med både oljemaling og litografi) av "Det syke barn" eller "Syk pike" som det også kalles. Da bildet for første gang ble stilt ut, fikk Munch sterk kritikk fra både kritikere og andre mennesker. De mente at bildet var for skisseaktig, og at det ikke var bra. Munch prøvde å male dette bildet med en teknikk som skulle gjøre at det så ut som maleren hadde tårevåte øyner da han malte.  I min analyse av "Det syke barn", skal jeg fokusere på det oljemaleriet som er avbildet øverst på siden.

Litografi med farger - "Det syke barn"
Bildet viser to personer i et rom, ei syk jente som sitter på en stol eller si seng, og ei kvinne (sannsynligvis moren) som sitter ved siden av og bøyer seg mot jenta som har ei pute i ryggen og ei dyne over fanget. På begge sider er det møbler som er laget av tre. På jentas høyre side står det en kommode og noe som ligner på en flaske oppå den. På hennes venstre side er det et bord og et glass med drikke. Flasken kan f.eks. være medisin, og vannet kan hun gjerne trenge hvis hun hoster.

Fargene Munch har valgt er med på å gjøre at stemningen virker dyster. Grønn og blå er kalde farger som gir en kald følelse, og jeg vil si at brun også er en nokså trist farge. Den grønne fargen gir bildet et sykelig preg, og derfor oppfatter vi at jenta som sitter i senga kanskje er syk, noe som understrekes av bildets tittel. Den hvite puten bak jenta er lys i forhold til alt det andre, og man kan tydelig se at dyna også treffes av mye lys. Dette er noe av det første vi legger merke til, og det gjør at oppmerksomheten trekkes mot det syke barnet. Når det er et møbel på hver side i bildet, skaper dette en god balanse, og det gjør også at oppmerksomheten rettes mot de to menneskene som er i midten av bildet.

Et annet oljemaleri av "Det syke barn"
Personlig synes jeg at det ser ut som det er mye sorg i bildet, og de kalde fargene understreker den triste stemningen. Komposisjonen er god, og både den og fargene passer til temaet og bildet. Bildet hadde for eksempel fått et helt annet uttrykk om det hadde blitt malt med gult, rødt og blått. Jeg tror at kunstneren prøvde å male den sorgen han har følt på grunn av all den sykdommen som rammet familien hans. Bildet viser sterke følelser, og Munch var veldig opptatt av å male følelser, spesielt angst. Jeg liker dette bildet godt, og selv om det ble kritisert på utstillingen, er det viktig å huske at mange av de store kunstnerne ikke har blitt akseptert i sin egen tidsepoke, men først etter sin død.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar